Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní pojmy v Aikido

 

DOJO (tělocvična)
    Dojo je místo, kde se studenti scházejí k nacvičování bojového umění. Jméno je převzato podle doktríny bojových umění z buddhistického učení spojených s halou, která se používá k disciplínám meditace, koncentrace, dýchání.

 TATAMI (žíněnka)
    Tatami je obvykle vyrobeno ze zápasnické žíněnky.

 KAMIZA, JOZA (vrchní místo)

    Kamiza je nejdůležitější místo v doju. Často je označeno obrázkem mistra Ueshiby nebo kaligrafickým či filozofickým znakem aikida. V Japonsku je toto vrchní místo vyzdobeno typickými emblémy (šavlemi, ceremoniálními bubny, atd.).

 SHIMOZA (nižší místo)

    Shimoza je místo naproti kamize. Je to místo, kde sedí studenti pozorující svého instruktora.  Studenti obvykle sedí v řadě podle technického stupně.

 SEIZA (sed)
    Sedící pozice se nazývá seiza a provádí se pokleknutím na levé koleno s pravou rukou na koleně, ale tělem i hlavou vzpřímenou. Pravá noha je skrčena blízko levé, které se však nedotýká. Prsty jsou nízko, takže celá váha těla spočívá na vrchní straně chodidel. Ruce by měly být položeny lehce na stehnech dlaněmi otočenými dolů s prsty lehce ohnutými. Při sedu mají být kolena od sebe na 2 pěsti (u děvčat obvykle na 1 pěst). Vstávání z této pozice se provádí obráceným postupem s krokem vpřed. Musí to být provedeno jemně a rychle.

Pozdrav REI ve stoje se provádí při vstupu či odchodu na tatami.

Pozdrav REI v seiza
    Pozdrav v seiza se provádí při společném pozdravu na začátku a konci tréninku. Nejdříve položíš levou a pak pravou ruku na zem. Palce a ukazováčky rukou se dotýkají tak, aby vytvořili trojúhelník. Lokty zůstanou blízko kolenům a zhluboka se pokloníš. Nárty zůstávají na tatami. Při napřimování opouští tatami nejprve pravá a pak levá ruka. Při úkloně  vyslovujeme poděkování v japonštině na začátku tréninku ONEGAISHIMAS a na konci ARIGATO GOZAIMASHITA.

 ZBRANĚ
    Jsou nedílnou součástí Aikido a podle zakladatele slouží k lepšímu pochopení principu Aiki. O'sensei vybral pro trénink tři základní zbraně: Bokken, Jo a Tanto. Tyto tři zbraně tvoří celkový repertoár systému Aikido z hlediska principu obrany proti nim i obranou jejich prostřednictvím.

 BOKKEN (meč)

    Bokken je dřevěnou náhražkou bojového meče (katany) a může být opatřen záštitou (tsubou). Bokken je stejné délky jako meč a již v samurajských dobách sloužil k nácviku Ken - jutsu. V Aikido se s Bokkenem převážně cvičí "suburi", což jsou seky v přemístění sloužící pro pochopení základních principů, dále pak Aikiken, což jsou techniky Aikido s Bokkenem a následně techniky Ken - jutsu jako komplex boje s mečem.

JO (tyč)

    Jo je asi 125 cm dlouhá tyč z tvrdého dřeva. Postačí tyč dlouhá od země k Tvé podpažní jamce. Cvičí se s ní Aiki - Jo, což je princip Aiki v aplikaci s touto tyčí a techniky Jo - Do, což je celý komplex užívání této zbraně proti ozbrojeným i neozbrojeným útočníkům. Jo byla jednou ze zbrani, která se dala úspěšně použít proti útočníkům s Katanou.

TANTO (nůž)

    Tanto je nůž samuraje, který nosil stále s sebou. Při samurajských soubojích se nejednou stalo, že byl použit právě tento nůž při  zasažení útočníka, a tak vznikly různé formy obrany proti tanto. Při Aikido se taktéž používá dřevěná náhražka a cvičí se převážně obrany proti ozbrojenému útočníkovi a skupině útočníků. 

 

zpět