Jdi na obsah Jdi na menu
 


Etika a etiketa v dojo

 


    Na trénink chodíme minimálně 15 minut předem, takže jsme na trénink připraveni. Pokud náhodou přijdeme pozdě, vyčkáme na okraji tatami na pokyn učitele a teprve pak se připojíme k tréninku.

    Při vstupu i odchodu z tatami se buď ve stoje nebo v sedě (seiza) ukloníme směrem ke kamize (obrazu O'Senseie), případně k čelu dojo.

    Před zahájením tréninku se všichni společně pozdravíme. Posadíme se do řady dle technického stupně v nižší části dojo, nováčci úplně na konec a čekáme na pokyn učitele k pozdravu.

 

Etika a etiketa v dojo

 

    Pokud nasloucháme učiteli dáváme si pozor, abychom neseděli zádi ke kamize. Sedíme buď v seize nebo v sedu se zkříženýma nohama, vždy však s narovnanými zády. Neodcházíme z tatami v průběhu cvičení bez svolení svého učitele. Svůj návrat na tatami opět nahlásíme učiteli.

    Po tatami se pohybujeme bosí, přezůvky necháváme u vstupu do tělocvičny. Převlékáme se v šatně, tak abychom nenarušili posvátnost dojo. Snažíme se, aby naše Gi bylo čisté, v dobrém stavu, bez silných vůní či zápachů. Máme čisté ruce i nohy, před tréninkem si je umyjeme. Šperky, hodinky a jiné ozdobné předměty, jídlo a pití odkládáme na vyhrazené místo v šatně.

    Na tréninku dbáme na zásady slušného chování, jsme ohleduplní a opatrní. Při výkladu učitele i při cvičení omezujeme hovor na minimum. Konverzujeme pouze na téma aikido. Při problémech s pohybem a technikou se pokoušíme „okoukat“ pohyb od ostatních nebo vyčkáme na vhodnou příležitost a požádáme o radu učitele. Je to zároveň dobrá příležitost, jak vyzkoušet svou trpělivost. Pokyny učitele provádíme ihned, a tím šetříme čas svůj i svých kolegů.

    Z každého tréninku si pokaždé odnášíme nové znalosti a zkušenosti.

 

 

 

zpět