Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aikido v ČR

 

 

 

 

    Historie Aikido v Čechách sahá už do sedmdesátých let 20.století. V té době zde cvičilo několik nadšenců pod vedením pana V.“Kazika“ Lorence (držitele 7.danu Judo), který tu začal prezentovat toto bojové umění pod záštitou Juda, jelikož za minulého režimu byla povolená pouze bojová umění a sporty jako Judo, Karate a Box.

Giorgio Veneri

Základní kámen u nás však položil Ital Giorgio Veneri, který začal stále častěji navštěvovat území bývalého Československa a na svých stážích šířil myšlenku Aikido. Jeho obliba rychle rostla a veneriho stáže začalo navštěvovat stále více zájemců z Čech a Slovenska.

Začátkem 90.let byla založena Československá federace Aikido. Nebyla zde však jednotná koncepce učení kvůli rozmanitosti učitelů, kteří byli do Čech zváni z ostatních zemí jako např. Francie, Švýcarsko, Rakousko, atd. Udržet krok a mezinárodní kontakty a snaha o napojení se na mezinárodní organizaci Aikido (linii Aikikai) tak vedla k rozpadu organizace.

Masatomi Ikeda SenseiRok 1993 byl pro Aikido v Čechách a na Slovensku zlomový. Naši zemi navštívil japonský šihan, který v té době působil ve švýcarské asociaci ACSA, Masatomi Ikeda 7.dan Aikido.Jeho stáž měla mimořádný úspěch, a to vedlo dne 8. dubna 1994 k založení České a Slovenské asociace Aikido, které byly uznány světovou organizací Hombu Dojo Tokyo.Sensei Ikeda u nás založil nový didaktický systém na zkoušky kyu a na danové stupně až do čtvrtého danu. Tento systém je platný dodnes a řídí se jím mnoho klubů spadajících pod českou a slovenskou asociaci.V průběhu roku 2002 sensei Ikeda vážně onemocněl a s lítostí všech jeho studentů a organizací byl nucen odstoupit ze své funkce a povinností, které vykonával z pověření Hombu Dojo.

Jeho dva hlavní žáci pan Daniel Vetter a pan Michele Quaranta, kteří byli pověřeni nad patronací Aikido v Čechách a na Slovensku dále pořádají několik desítek stáží do roka. Dohlížejí na systém, který tu sensei Ikeda zanechal a zkouší podle platných mezinárodních regulí Hombu Dojo Tokyo dodnes.

 

Daniel Vetter                Michele Quaranta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zpět